SPECII – Fuck Darwin

Muzica nu e făcută să educe, dar, de cele mai multe ori, aceasta influenţează. Pozitiv sau negativ. Şi poate că nu contează atât de mult cât de „toxic” e mesajul, pe cât contează cum îl percepem noi, ascultătorii, şi ce luăm, într-un final, de bun.

Azi o să vorbim despre trupa care a influenţat mai multe generaţii, trupa care este ascultată de oameni de toate vârstele ( asta nu înseamnă că toţi înţeleg ) şi trupa care a venit după şapte ani de pauză.

Trupa SPECII şi-a început activitatea în anul 2008, avându-i ca membri pe Dragonu’ AK47 (Dragoș Tudorache) și Chimie (Mihai Adamescu) . Între timp, Dragonu și Chimie îl întâlnesc pe Kazi Ploae, cu care scot două albume: ”Amenințarea Maimuței” (2009) și ”Imperiul Lianelor” (2010), iar gAZAh se alătură trupei abia în anul 2010.  În anul 2011, apare albumul Ușile Vol. 1”, în acelaşi an, proiectul SPECII luând sfârşit. Şapte ani mai târziu, trupa revine cu forţe proaspete, lansând un nou album, „Fuck Darwin„, album despre care o să vorbim.

Fuck Darwin” conţine 9 track-uri şi o colaborare cu Petra Acker. De producţie s-au ocupat Karie, Dj. Vasile, Fanas, Gogan, Anno Domini, Dj Al*bu şi SEZ.

Fuck Darwin

specii

Când vine vorba de acest nou album părerile sunt foarte diferite şi cât se poate de împărţite. Unii aşteptau să găsească aceleaşi SPECII, acelaş mesaj şi acelaş stil, alţii se bucură  de revenirea trupei şi  susţin, dar şi respectă deciziile şi noul stil pe care l-au abordat. De la disctructiv la constructiv diferenţa o face doar o prăpastie, iar, după părerea mea, ei au reuşit să o sară.

Albumul începe uşor, cu un „Intro”  care, dacă ai urechi să îl asculţi şi suflet să îl înţelegi, te introduce într-o lume pe care, de cele mai multe ori, suntem încurajaţi să o evităm, nu să o înţelegem sau să o acceptăm.

A doua piesă de pe album, ” Românica„, face referire la colţurile ţării din care fanii SPECII dau din cap pe piesele acestora. Totodată, eu văd această piesă ca şi pe o metaforă pe care puţini o înţeleg. SPECII sunt acum pe drumul cel bun, după cum spun şi ei în versurile piesei.

A treia piesă de pe album, ” Tramvaiul 32„, e rezumatul vieţilor celor doi artişti până când drumurile acestora s-au intersectat.  E vorba de visuri, de pasiuni, de lucruri  pe care le poţi pierde într-o secundă, practic, fără să realizezi. Cei doi artişti au surprins foarte bine mersul lor, cu suişuri şi coborâşuri.

A parta piesă de pe album, ” Originea Speciilor„, reprezintă începuturile trupei. Prin ce şi cum s-au făcut remarcaţi. O evoluţie ce pare lină şi frumoasă, dar care, în realitate, a fost plină de greutăţi. Se observă foarte bine faptul că cei doi artişti s-au maturizat şi nu au lăsat faima să le acapareze „lumea”, să le mănânce trupul. Indiferent de câtă faimă o să ai la un moment dat, nu uita de unde ai plecat şi, cel mai important, nu uita că eşti om.

A cincea piesă, ” Marea Depresie„, e piesa care mi-a stârnit cele mai puternice sentimente. M-am simţit pierdută. M-am gândit, minute în şir după ascultarea piesei, cât de repede se poate duce totul. Ca şi cum ai număra până la trei, iar când numărătoare ia sfârşit..tu nu mai eşti tu.

A şasea piesă, ” Iubire„, surprinde iubirea şi importaţa sa în viaţa oricărui om. Ar trebui să oferim iubire în doze mari să o primim la fel.

A şaptea piesă, „Artist Creator„, scoate în evidenţă toate încercările pe care un artist aflat la început de drum le întâmpină. De la un artist anonim, la un superstar cunoscut în toate colţurile ţării, băieţii de la SPECII au punctat foarte bine totul. Faima te poate face să nu fii tu, iar tu nu eşti conştient că într-o secundă această faimă poate dispărea şi odată cu ea şi iluzia care credeai că eşti.

A opta piesă, ” Greşelile Tinereţii„, demonstrează foarte bine faptul că cei doi artişti s-au maturizat. Vorbesc la trecut despre ceea ce a fost, despre influenţe şi greşeli, despre consecinţe şi viaţă. Unele greşeli făcute nu se pot repara, ci doar regreta, iar unele ne pot urmări o viaţă întreagă.

Ultima piesă, „ Fuck Darwin„, e ca lacul lin după o furtună. Şi poate că doar la final am realizat că, de fapt, oamenii ăştia doi merită toate respectele. Au trecut prin multe, au realizat multe, au schimbat gândiri. Iubirea, e singura soluţie. Ce mai frumoasă formă de magie.

Poate că SPECII nu o să mai fie ce au fost, şi  mai mult ca sigur e mai bine aşa. E o schimbare care pe mine m-a uimit într-un mod cât se poate de plăcut. E o nouă alee pavată de noi oameni care, mai mult ca sigur, sunt gata să schimbe, din nou, alte gândiri..de data asta în bine.

Sunt mândră de ei! Mândră de curajul şi puterea de care au dat dovadă.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s